Demens

Førhen lød det ”at nu var bedstefar gået i barndom” og så blev der ikke talt så meget mere om det.
Og der var ikke megen hjælp at hente som pårørende eller plejepersonale i forhold til en positiv omgang med og pleje af den syge.
I dag er der langt større viden om og fokus på demenssygdomme. Og det er blevet klart, hvor vigtig en rolle kropssproget spiller!
Om nogen så er den demente opmærksom på kropssproget og reagerer umiddelbart på det. Samtidigt med at sproget gradvist forsvinder, så er det som om evnen til at aflæse kroppens sprog bliver skærpet.
Når vi er sammen med demente er det derfor uhyre vigtig at vi ved, hvilke signaler vi sender ud – og at vi kan ”læse” hvad den demente forsøger at fortælle os.


Det kan være rigtig krævende og belastende at være sammen med en dement. Sygdommen kan vi desværre ikke gøre noget ved endnu – men samværet kan vi i allerhøjeste grad forbedre.

POSITIVT KROPSSPROG I SAMVÆR MED DEMENTE

Redskaber til et rigere, mindre konfliktfyldt og mere respektfyldt samvær med demente.

Vi kommer omkring :
basal viden om kropssprog
speciel fokus på at læse den dementes signaler
hvad er positivt kropssprog?
hvad skal du især være opmærksom på, når du er sammen med en dement?
erfaringsudveksling
at lade humoren spille med

 

Jeg har selv erfaring som dement pårørende.
Min far, der døde i 2002 som 90-årig, var dement de sidste 17 år af sit liv. Jeg havde et meget nært forhold til ham og forsøgte gennem alle årene at nå ham og kommunikere med ham, der hvor han var. Her var jeg godt hjulpet af en viden omkring kropssprog, et meget dygtigt plejepersonale – og min harmonika!
Mange gange kan en basal viden om kropssprog forklare, hvorfor den demente reagerer, som han gør.
Engang da jeg kom for at besøge min far, lagde jeg ud med at gi` ham et ordentligt knus – og han kvitterede med en ordentlig lussing! Ham som aldrig nogensinde havde slået sine børn. Pludselig gik det op for mig, at det var min egen skyld. Han kunne jo ikke kende mig, så jeg var en fremmed der uden at have fået lov trængte ind i hans intimzone. Når det sker, reagerer vi instinktivt med enten kamp eller flugt. Han kunne ikke flygte – så var der kun lussingen tilbage.